Obiceiuri nuntaCasatoria in cultele protestanteCu mici deosebiri specifice, cununia are aceeasi semnificatie ecumenica in toate religiile. Diferentele se refera doar la cateva reguli care tin mai degraba de randuielile specifice religiei din care fac parte mirii, decat de fondul si importanta evenimentului in sine. Asa cum in biserica ortodoxa cunununia este o sfanta taina prin care mirele si mireasa isi unesc destinele inaintea lui Dumnezu care binecuvinteaza haric aceasta insotire a lor avand un statut de taina intre cele sapte taine ale bisericii si in biserica romano-catolica cununia este vazuta tot ca un un sacrament savarsit de preot inaintea lui Dumnezeu. In confesiunile protestante cununia si-a pierdut statutul si semnificatia de taina sau sacrament, ea fiind considerata o ceremonie de binecuvantare divina a viitorilor soti. Protestantismul a simplificat ritualul, a fost suprimat cultul Fecioarei Maria si al sfintilor, s-a inlaturat venerarea icoanelor, s-a renuntat la post, iar tainele au fost reduse numai la doua: (botezul si impartasania). Organizatoric, protestantismul a inlaturat primatul papal, ierarhia traditionala, celibatul preotilor si monahismul si a acordat laicilor un rol important in Biserica. In ultimele decenii, cultele protestante, inclusiv cele din tara noastra, au acceptat hirotonia femeilor. Unele biserici protestante au promovat femeile si in functia de episcop. Trebuie sa stiut ca protentantismul reprezinta toate confesiunile crestine care nu sunt nici catolice, nici crestin-ortodoxe si reprezinta o confesiune religioasa crestina care s-a rupt de catolicism prin miscarea Reformei din secolul XVI. Procedura legata de casatorie difera de la o biserica la alta, de aceea va trebui sa mergeti sa discutati cu pastorul bisericii pentru a primi indrumarile necesare. In general, cei doi tineri care se logodesc invita la petrecerea de logodna unul din mai marii bisericii, care va rosti binecuvantarea peste cei doi tineri. Ulterior, intreaga comunitate este anuntata de logodna celor doi si de viitoarea lor casatorie.Dupa ce a fost oficiata cununia civila, de regula in alta zi decat cea a cununiei religioase, tinerii se pregatesc pentru adevarata nunta. Mirele asteapta in fata bisericii, si pe o muzica lenta cantata live; intra domnisoarele de onoare si cavalerii, dupa caz. Cand apare mireasa muzica se intensifica iar invitatii se ridica in semn de respect.Pastorul care oficiaza casatoria sau unul dintre membrii comunitatii spune un bun venit invitatilor si familiilor celor doi. Prietenii apropiati sau invitatii mirilor canta cantece religioase, citesc pasaje din Biblie sau poezii si le transmit un mesaj celor doi miri.
Pastorul aduce si el un mesaj bazat pe principiile crestine si pe valorile familiei si transmite celor doi insuratei ganduri bune si sfaturi pentru pasul pe care il fac.
Alte articole:
Semnificatia traditiilor de nunta, Comunicarea eficienta dupa casatorie, Divortul si a doua casatorie, Casatoria in Grecia Antica, Evolutia drepturilor sotiei
|
|
Adauga opinia ta: